Hej, cześć!
Dieta bezglutenowa idzie mi całkiem nieźle. Właściwie czuję, że wcale nie muszę się mega starać, bo zazwyczaj wystarczy zmiana mąki ;)
Ostatnio często wracałam myślami do Torunia, a za każdym razem, gdy to robię w mojej głowie przewija się pokaz slajdów z ulubionych miejsc i cudownych wspomnień.
Jednym z nich jest Manekin i wspólnie jedzone w nim śniadania, czyli coś, co zaczęliśmy robić krótko przed wyprowadzką z akademika. Moim ulubionym śniadaniowym daniem były pankejki szpinakowe, ktire niestety zostały już wycofane z menu :(
Robię je co jakiś czas ciągle eksperymentując ze składnikami, żeby ich smak był jak najbardziej zbliżony do oryginału, chociaż tym razem poszłam w trochę inną stronę i przygotowałam je w wersji gluten free ze świeżą rukolą i podsmażonymi pieczarkami.
Przygotowanie ciasta do szpinkaowych pankejków bardzo przypomina mi proces tworzenia ciasta leśny mech. Jedliście?
Bezglutenowe pankejki
Składniki
- 8 kostek mrożonego szpinaku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1 jajko (+1 jajko do usmażenia)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, lub 2 ząbki świeżego
- Sól i pieprz wg. uznania
Przygotowanie
- Rozmrozić szpinak, przesmażyć z czosnkiem, doprawić.
- Mąkę i proszek wymieszać razem.
- W osobnej misce połączyć mleko i jajko, po chwili dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
- Do szpinakowej mieszanki dodać masło i mieszać do połączenia składników.
- Kiedy masa jest gotowa należy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
- Pankejki smażyć na suchej patelni na średnim ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków.
- Na końcu usmażyć jajko sadzone.
Lekka sałatka
Składniki:
- jogurt naturalny
- ogórek
- rzodkiewka
- czerwona papryka
- szczypiorek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa wymyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Przełożyć warzywa do miski, dodać jogurt naturalny, szczypiorek i przyprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz