czwartek, 15 kwietnia 2021

Szpinakowe pancakes bez glutenu

 Hej, cześć!

Dieta bezglutenowa idzie mi całkiem nieźle. Właściwie czuję, że wcale nie muszę się mega starać, bo zazwyczaj wystarczy zmiana mąki ;)

Ostatnio często wracałam myślami do Torunia, a za każdym razem, gdy to robię w mojej głowie przewija się pokaz slajdów z ulubionych miejsc i cudownych wspomnień.

Jednym z nich jest Manekin i wspólnie jedzone w nim śniadania, czyli coś, co zaczęliśmy robić krótko przed wyprowadzką z akademika. Moim ulubionym śniadaniowym daniem były pankejki szpinakowe, ktire niestety zostały już wycofane z menu :(

Robię je co jakiś czas ciągle eksperymentując ze składnikami, żeby ich smak był jak najbardziej zbliżony do oryginału, chociaż tym razem poszłam w trochę inną stronę i przygotowałam je w wersji gluten free ze świeżą rukolą i podsmażonymi pieczarkami.  

Przygotowanie ciasta do szpinkaowych pankejków bardzo przypomina mi proces tworzenia ciasta leśny mech. Jedliście?

Bezglutenowe pankejki 

Składniki

  • 8 kostek mrożonego szpinaku 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1,5 łyżki oleju lub roztopionego masła 
  • 1 jajko (+1 jajko do usmażenia)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, lub 2 ząbki świeżego 
  • Sól i pieprz wg. uznania 

Przygotowanie 

  1. Rozmrozić szpinak, przesmażyć z czosnkiem, doprawić.
  2. Mąkę i proszek wymieszać razem. 
  3. W osobnej misce połączyć mleko i jajko, po chwili dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
  4. Do szpinakowej mieszanki dodać masło i mieszać do połączenia składników.
  5. Kiedy masa jest gotowa należy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
  6. Pankejki smażyć na suchej patelni na średnim ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków.
  7. Na końcu usmażyć jajko sadzone.
Jeśli lubicie szpinak te pankejki będą dla Was doskonałe. Jeśli nie lubicie to także spróbujcie- mam w swoim gronie kilkoro szpinakowych niejadków, którym zasmakowały te pankejki. Lubię podawać je ze świeżą zieleniną, sadzonym jajkiem i lekką sałatką

Lekka sałatka

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • ogórek
  • rzodkiewka 
  • czerwona papryka
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa wymyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Przełożyć warzywa do miski, dodać jogurt naturalny, szczypiorek i przyprawić do smaku.
Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu i zagości w Waszych kuchniach na stałe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz