poniedziałek, 24 października 2016

Zupa krem z dyni

Hej, cześć!

Jesień to cudowna pora roku, która przynosi ze sobą wspaniałe warzywa jak, m.in. dynię. Z przykrością muszę stwierdzić, że dopiero kilka lat temu zaczęłam doceniać ten dar natury, a przecież dynia ma tyle dobrych właściwości, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale i pozytywnie działa na nasze zdrowie i wygląd (ale o tym kiedy indziej ;) )

Jak już wspomniałam aktualna pora roku to sezon na dynię, dlatego zawsze staram się upichcić z niej coś smacznego (zazwyczaj pada na zupę i ciasto. I właśnie przepisem na jedno z nich chciałabym się z Wami podzielić- zapraszam!

Zupa krem z dyni

Jak zapowiadałam na Facebooku, zrobiłam dzisiaj zupę z dyni :)

Zazwyczaj dodaję do niej uprażone pestki ze środka, tym razem jednak postawiłam na grzanki, bo czemu nie?

Zupa krem z dyni- przepis

Składniki:
  • 500 g dyni;
  • 3 ziemniaki;
  • 30 g masła;
  • 1 por;
  • 1 l bulionu;
  • 3 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 pietruszka;
  • przyprawy:
    -sól;
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa;
    -curry;
    -pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek rozgnieść lub drobno posiekać.
  2. Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w paski.
  5. Por pokroić w paski.
  6. W mniejszym garnku przygotować bulion, doprawić go do smaku przyprawami i ostudzić.
  7. Do większego garnka wrzucić i roztopić masło.
  8. Kiedy masło się roztopi, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę i czosnek.
  9. Po chwili dodać marchewki, pietruszkę, ziemniaki i pora.
  10. Całość dusić przez ok 2 minuty, po czym dodać dynię i dusić kolejne 8 minut.
  11. Całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem i gotować do miękkości warzyw (ok. 30 minut).
  12. Odstawić do wystygnięcia i zblendować.
jesień

Przepis jest prosty, a krem wychodzi pyszny. Do reszty warzyw można dodać też paprykę, wtedy całość będzie bardziej charakterna. Ja, tym razem, zrezygnowałam ze świeżej papryki i dodałam odrobinę sproszkowanej papryki słodkiej- nie chciałam, żeby moje dani było zbyt ostre, ponieważ tym razem chciałam spróbować czegoś nowego.
Pamiętajmy, że jedyne co nas ogranicza, to my sami i nie należy bać się eksperymentowania- nie tylko w kuchni, ale i na różnych płaszczyznach naszego życia.

Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się ze mną rezultatami w komentarzu :)

Have fun!

5 komentarzy:

  1. Zupa krem z dyni, to prawdziwe pyszności. Bardzo często ją robie w sezonie jesiennym. Również daję do zupy często grzanki lub prażone pestki. Pyszności:). A robiłaś kiedyś zupę z dyni na słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, ale chciałabym spróbować :)

      Usuń
  2. Idealna zupka na rozgrzanie. :) Bardzo lubię takie typowo jesienne zestawienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dyniowe zupy i przetwory... ten krem zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń