Hej, cześć!
Najlepszym sposobem na chłodne, jesienne wieczory jest coś słodkiego. Nieważne czy jest to ciasto, kakałko, smoothie czy owoce- ważne, żeby poprawiło humor :)
Wczoraj pogoda nie dopisała, więc zakasałam rękawy, wkroczyłam do kuchni i zrobiłam chyba najprostsze ciasto czekoladowe na świecie, które, swoją drogą, uwielbiam.
Brownie, brownie...
W podstawowym przepisie nie ma żadnych dodatków, co prawda jest napisane, że można dodać bakalie i orzechy, ale nie jest to konieczne. No, ej... To brownie- pyszota.
Kiedy robiłam to ciasto pierwszy raz, skroiłam tylko trochę czekolady, potem zaczęłam eksperymentować z pomarańczami, orzechami i innymi dodatkami, ale tym razem zaszalałam.Mój wczorajszy wypiek miał w sobie kawałki pomarańczy, wiórki kokosowe i polewę z białej czekolady... Mmmm... ślinka leci na samo wspomnienie ;)
Nie przedłużając już, zachęcam Was do zapoznania się z przepisem i przygotowaniem tego cuda.
Przepis na brownie kokosowo-czekoladowe z polewą z białej czekolady:
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady;
- 2 tabliczki białej czekolady;
- 300 g masła (1,5 kostki);
- 6 dużych jajek;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru.
- 120 g wiórków kokosowych;
- 80 g skórki pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę i w kąpieli wodnej rozpuścić 200 g masła i gorzką czekoladę, a kiedy trochę przestygnie dodać 100 g wiórków kokosowych i wymieszać.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować do napuszenia.
- Dodać mąkę i miskować dalej.
- Do przygotowanego ciasta wlać przestudzoną masę czkoladowo-kokosową i dokładnie miksować, aż do połączenia.
- Do masy dodać skórkę pomarańczy i wymieszać.
- Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x36 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut.
- Po upływie czasu, wyciągnąć z piekarnika i ostudzić (przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić ciasto wbijając wykałaczkę- gdy jest sucha, ciasto jest gotowe).
- Ostudzone ciasto polać polewą:- 100 g masła i białą czekoladę wrzucić do garnka i roztopić, dość często mieszając.
- Zanim polewa zastygnie do końca, ciasto można posypać pozostałymi 20 g wiórków kokosowych.
Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie Wam tak samo dobre jak mi i na stałe zagości wśród Waszych ulubionych wypieków. Koniecznie podzielcie się ze mną w komentarzu, jakie są Wasze sprawdzone sposoby na pyszne ciasto :)
Have fun!
Kuszący przepis.
OdpowiedzUsuńWychodzi pysznie z każdym dodatkiem, a nawet i bez :)
UsuńWygląda pierwszorzędnie, ale ja próbuję się odzwyczaić od słodyczy, więc spróbuję się powstrzymać i nie zrobić.
OdpowiedzUsuńTak sobie czytam ten skład i się rozmarzyłam, że mam wszystkie składniki ;) brownie jest pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mmmmm. ... aż żałuję ze jestem na diecie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mmmmm. ... aż żałuję ze jestem na diecie.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńO! Coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuń