piątek, 14 października 2016

Brownie kokosowo-czekoladowe

Hej, cześć!


Najlepszym sposobem na chłodne, jesienne wieczory jest coś słodkiego. Nieważne czy jest to ciasto, kakałko, smoothie czy owoce- ważne, żeby poprawiło humor :)
Wczoraj pogoda nie dopisała, więc zakasałam rękawy, wkroczyłam do kuchni i zrobiłam chyba najprostsze ciasto czekoladowe na świecie, które, swoją drogą, uwielbiam.

polewa z białej czekolady



Brownie, brownie...

W podstawowym przepisie nie ma żadnych dodatków, co prawda jest napisane, że można dodać bakalie i orzechy, ale nie jest to konieczne. No, ej... To brownie- pyszota.
Kiedy robiłam to ciasto pierwszy raz, skroiłam tylko trochę czekolady, potem zaczęłam eksperymentować z pomarańczami, orzechami i innymi dodatkami, ale tym razem zaszalałam.Mój wczorajszy wypiek miał w sobie kawałki pomarańczy, wiórki kokosowe i polewę z białej czekolady... Mmmm... ślinka leci na samo wspomnienie ;)
Nie przedłużając już, zachęcam Was do zapoznania się z przepisem i przygotowaniem tego cuda.

Przepis na brownie kokosowo-czekoladowe z polewą z białej czekolady:

Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady;
  • 2 tabliczki białej czekolady;
  • 300 g masła (1,5 kostki);
  • 6 dużych jajek;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru.
  • 120 g wiórków kokosowych;
  • 80 g skórki pomarańczy.
Sposób przygotowania:
  1. W garnku zagotować wodę i w kąpieli wodnej rozpuścić 200 g masła i gorzką czekoladę, a kiedy trochę przestygnie dodać 100 g wiórków kokosowych i wymieszać.
  2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować do napuszenia.
  3. Dodać mąkę i miskować dalej.
  4. Do przygotowanego ciasta wlać przestudzoną masę czkoladowo-kokosową i dokładnie miksować, aż do połączenia.
  5. Do masy dodać skórkę pomarańczy i wymieszać.
  6. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x36 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut.
  7. Po upływie czasu, wyciągnąć z piekarnika i ostudzić (przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić ciasto wbijając wykałaczkę- gdy jest sucha, ciasto jest gotowe).
  8. Ostudzone ciasto polać polewą:
    - 100 g masła i białą czekoladę wrzucić do garnka i roztopić, dość często mieszając.
  9. Zanim polewa zastygnie do końca, ciasto można posypać pozostałymi 20 g wiórków kokosowych.
Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie Wam tak samo dobre jak mi i na stałe zagości wśród Waszych ulubionych wypieków. Koniecznie podzielcie się ze mną w komentarzu, jakie są Wasze sprawdzone sposoby na pyszne ciasto :)

Have fun!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wychodzi pysznie z każdym dodatkiem, a nawet i bez :)

      Usuń
  2. Wygląda pierwszorzędnie, ale ja próbuję się odzwyczaić od słodyczy, więc spróbuję się powstrzymać i nie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak sobie czytam ten skład i się rozmarzyłam, że mam wszystkie składniki ;) brownie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mmmmm. ... aż żałuję ze jestem na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mmmmm. ... aż żałuję ze jestem na diecie.

    OdpowiedzUsuń